​Het bedrijf

  Horaholm, Mts Westers uit Hornhuizen.
  • Home
  • Het bedrijf
  • In het nieuws
  • Foto's van Horaholm
  • Producten
  • Contact

Het bedrijf


De biologisch dynamische boerderij ligt in Hornhuizen, aan de uiterste noord kust van Nederland. De omvang van Horaholm is 120 hectare, waarvan 35 hectare kwelder.

​
In 2020 verbouwen we de volgende gewassen: Winterpeen, (Poot)aardappelen, Glutenvrije Haver, Gele Mosterd, Bruine Mosterd, Radijszaad, Tuinbonen, Goudsbloem, Tuinkers, Klavers en veel Groenbemesters



Stukje geschiedenis van Horaholm
Harm en Riet schakelde in 2002 na lange overweging over van een gangbare naar een biologische bedrijfsvoering. In 2006 kwam hun zoon Erwin in het bedrijf en werd de Maatschap Westers gevormd. In 2020 werd doorgeschakeld naar biologisch dynamische bedrijfsvoering. Nu anno 2020 staat er een modern biologisch dynamisch akkerbouw/groenteteelt bedrijf waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een uiterst regeneratief bedrijfssysteem. Dit gebeurt onder andere op de volgende manieren:

Niet kerende grondbewerking

FotoWoeler met kopeg en zaaimachine om in 1 werkgang de grond los te maken en in te zaaien
In 2004 werd voor het eerst geëxperimenteerd met niet kerende grondbewerking als alternatief voor ploegen. Dit gebeurde met het werktuig op de foto hierboven, een woeler. Al vrij snel was de ervaring dat de opbrengsten met deze manier van grondbewerking zeker niet minder hoefden te zijn dan bij ploegen en soms wel eens hoger konden zijn!

In 2005 werd achter de woeler een kopeg en zaaimachine gehangen, zodat in 1 werkgang de grond losgemaakt, vlakgemaakt en ingezaaid werd. Er werden groenbemesters ingezaaid na de oogst van bijvoorbeeld aardappelen of graan. Na 2 jaar ervaringen opdoen met deze machine op sommige percelen, kwamen de agrariërs tot de conclusie dat het niet geschikt was voor iedere grondsoort op het
bedrijf. Vooral de zwaardere gronden werden niet mooi met deze woeler. In 2006 werd een demonstratie woeler geprobeerd met een andere vorm van woeltanden. Deze werkte zo’n stuk beter, vooral op zwaardere grond dat de machine direct gekocht is. Het volgende jaar werd er achter deze woeler de bestaande kopeg en zaaimachine gehangen en was dit de directe vervanger van de ploeg. Er is zoveel vertrouwen in dit systeem van grondbewerken dat in 2010 de ploeg verkocht is!

​



Mineralen kringloop

Foto
Na de omschakeling naar biologisch is er op het bedrijf veel dierlijke mest aangevoerd om de bodem vruchtbaarder te maken, omdat een biologische boer geen kunstmest wil en mag gebruiken. Dit werkte goed, alleen de mest bracht ook onbekende onkruiden met zich mee. Dit was een groot nadeel want onkruid hadden we al en er was geen belang bij extra! Aangezien we de klaver die we teelden verkochten aan een veehouder en de mest weer terugkregen, onstond het idee om de klaver rechtstreeks op het eigen land uit te rijden. Dit bleek zoveel voeding voor de bodem te geven dat in de combinatie met veel groenbemesters telen er veel minder mest nodig was. We kwamen er echter vrij snel achter dat het helemaal niet nodig is om klaver van het ene naar het andere perceel te brengen als bemesting. Dit kost namelijk geld en energie die bespaart kan worden door te zorgen dat er na én voor een gewas altijd een groenbemester staat. Deze groenbemesters vullen dus alle 'lege' plekken in het bouwplan op tussen de gewassen. We mengen minimaal 10 verschillende plantensoorten in verschillende samenstellingen door elkaar heen en zaaien die het liefst dezelfde dag als een gewas geoogst wordt. Soms zaaien we die al onder een gewas, bijvoorbeeld haver, zodat er bij de oogst al een mooie groenbemester staat. Hier gaan we mee door want er zijn nog veel mogelijkheden om minder bewerkingen uit te voeren en meer biodiversiteit boven én onder de grond te creëren.

 RTK-GPS rijpadensysteem

Foto
Altijd recht rijden en ieder jaar over hetzelfde spoor door RTK-GPS
Dit systeem houdt in dat door middel van GPS navigatie, zoals in de auto, de trekker wordt bestuurd. RTK wil zeggen dat dit met een nauwkeurigheid van 2 cm gebeurt. Kortgezegd: de trekker stuurt zichzelf uiterst nauwkeurig en kaarsrecht over het veld! In 2008 is dit systeem op alle trekkers aangebracht en is begonnen met het rijden op ‘rijpaden’. Door de GPS werd het mogelijk om ieder jaar op hetzelfde spoor te rijden, het rijpad. Dit rijpad moet natuurlijk niet te breed zijn en daarom wordt er in het groeiseizoen met smalle banden over de rijpaden gereden. Alleen bij de oogst en het inzaaien van de groenbemesters komen er brede banden onder de trekkers om meer trekkracht te krijgen, ook wordt hier de grond dan weer los gemaakt met de woeler. In de rijpaden groeit meestal niets, omdat de grond teveel aangereden is. Naast de rijpaden echter groeien de gewassen iets beter dan normaal omdat daar de grond juist niet aangereden wordt!

Natuurbeheer
​

Foto
Op het bedrijf werd voor de omschakeling al aan diverse vormen van natuurbeheer gedaan. Voor de familie Westers zijn akkerrandenbeheer, veldsstruweel, rietsloten, bermen en dijken met bloemen en kleine poeltjes een onlosmakelijk onderdeel van het biologisch dynamische bedrijf. De openstelling van het 2,5 km lange kavelpad voor fietsers en wandelaars geeft aan dat dit bedrijf midden in de maatschappij wil staan en een bijdrage wil leveren om de kloof tussen boer en burger te dichten.

​


Nieuwe bewaarschuur
​

Foto
Tot 2016 werden alle producten bij collega boeren en koelbedrijven opgeslagen. Eind 2015 ontstond de wens om onze producten meer zelf te bewaren en te verwerken. Daardoor krijgen we in de rustige wintermaanden meer werk en kunnen we de producten naar wens verwerken en verkopen. We hebben voor de planvorming samengewerkt met landschapsarchitecte Greet Bierema (Bureau Bierema), architect Haiko Meijer (Onix) en bouwbegeleider Harrie Versluis (DLV Advies). Uit meer dan een jaar voorbereiding en planvorming en door meer dan 30 bijeenkomsten en overleggen is uiteindelijk een mooi, landschappelijk ingepast, transparant en duurzaam gebouw gekomen. Hier is de schuur te zien op de website van Onix.nl. De nieuwe schuur is gebouwd en voltooid in 2017.
Foto



​Regeneratieve landbouw

Foto
Foto
Sinds 2014 zijn we bezig met het ontwikkelen en toepassen van ‘regeneratieve landbouw’. Deze vorm van landbouw vind zijn oorsprong in Duitsland waar Harm en Erwin meerdere malen op cursus zijn geweest bij Friedrich Wenz en Dietmar Näser (www.humusfarming.de). In de regeneratieve landbouw wordt verdergegaan met een aantal ontwikkelingen waar we al mee bezig waren, zoals het niet meer ploegen en het zaaien van groenbemesters. Nieuwe ontwikkelingen die we zijn gaan toepassen naar aanleiding van de cursussen zijn: het bereiden en verwerker van kruiden-fermenten, het ondiep weg ‘schälen’ (schillen) van groenbemesters en het gericht bemesten volgens de balansbemesting-methode. Het uiteindelijke doel hiervan is een vorm van landbouw te ontwikkelen die de meest mineralen- en vitaminen rijke producten produceert, dit gepaard gaande met een snelle opbouw van humus (opslag van CO2) in de bodem!
Foto
Foto

Home
In het nieuws
Foto's van Horaholm
Producten
Contact

Foto's van het bedrijf

Foto
Foto
Foto
Foto
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • Het bedrijf
  • In het nieuws
  • Foto's van Horaholm
  • Producten
  • Contact